середа, 30 березня 2016 р.

10 клас
Тема: Гроші в економіці
Розв'язування задач

Задача 1.
Вартість виготовлених минулого року товарів та послуг становила 548 млрд.  грош. од.  Грошова одиниця здійснила десять оборотів протягом року. У поточному році ціни на товари та послуги зросли на 18%, кількість товарів і послуг збільшилася на 1/8, а швидкість обігу грошей змінилася в 1,1 разу. Визначте кількість грошей в обігу наприкінці поточного року.
Задача 2.
Грошова одиниця в минулому році здійснила12 оборотів, сумарна вартість створених товарів та послуг становила 360 млрд. грн.. У поточному році ціни на товари та послуги зросли на 18%, обсяг товарів та послуг збільшився на 1/5, а швидкість обігу грошей підвищилася до15. Визначте, скільки грошей було вилучено з обігу або додатково емітовано протягом року.
Задача 3.
Використовуючи закон грошового обігу, виражений формулою Фішера, проведіть розрахунки і визначте, скільки грошей необхідно для обігу, якщо в країні вироблено товарів у кількості 200 тис. одиниць, ціна одиниці товару складає14 грн., а одна гривня бере участь у 5 товарних операціях на рік. Що відбудеться з цінами, якщо кількість оборотів гривні збільшиться до 6 оборотів на рік? Що відбудеться з цінами, якщо при тих самих обсягах виробництва грошова маса збільшиться до 600 тис. грн.? Що відбудеться з цінами в країні, якщо при грошовій масі 560 тис. грн.. обсяг виробництва впаде на 25%?
Задача 4.
Кількість грошей в країні збільшиться на 7%, рівень цін зріс на 5%, обсяг продукції, що випускається, збільшився на 4%. Використовуючи рівняння обміну та індексний метод, обчисліть, як зміниться швидкість обігу грошей.
Задача 5.
Визначте грошові агрегати М12, М3 на підставі даних таблиці:
Елементи грошової маси
Млрд. дол..
Готівка
270
Чекові (поточні) рахунки
484
Безчекові ощадні вклади
330
Невеликі термінові (строкові) рахунки
1240
Великі термінові (строкові) рахунки
736
Обчисліть частку готівки в загальній грошовій масі.
Задача 6.
Визначте грошові агрегати М12, М3 на підставі даних таблиці:
Елементи грошової маси
Млрд. дол..
Готівка
1022
Кошти розрахункових, поточних та інших рахунків
871
Депозити до запитання
247
Термінові (строкові) вклади в центральному банку
320
Депозитні сертифікати й облігації державних позик
80
Обчисліть частку депозитів до запитання в загальній грошовій масі.